Vluchtelingen – refugees – للاجئين

English here

Français ici

العربية هنا

Zwanger zijn als je als vluchteling nog in de asielprocedure zit of uitgeprocedeerd/ongedocumenteerd bent, kan best moeilijk zijn. De situatie is onzeker, je maakt je misschien erg zorgen en je hebt niet altijd familie of bekenden om je heen om je te ondersteunen.

Wij kunnen geen geld, spullen of een verblijfsvergunning voor je regelen. Maar we kunnen wel samen met jou de komst van de baby voorbereiden.

 

Verloskundige zorg

Of je nog in een procedure zit of uitgeprocedeerd bent, je hebt recht op verloskundige zorg tijdens je zwangerschap en bevalling. Dit recht geldt voor iedereen en het is voor jou en je baby belangrijk om daar gebruik van te maken. De verloskundige is er voor jouw gezondheid en de gezondheid van de baby.

 

Zwangerschapsbegeleiding

Je kan bij ons extra begeleiding krijgen. Bij zwangerschapsbegeleiding heb je in de laatste drie maanden van de zwangerschap iedere week een gesprek met één van ons (altijd een vrouw). We praten dan over de bevalling en we doen oefeningen om de bevalling voor te bereiden. Je leert manieren om met de pijn van de bevalling om te gaan en hoe je tijdens de bevalling kan ontspannen. Als je vragen of zorgen hebt, dan luisteren we naar je en proberen we samen met jou te zoeken naar een oplossing.

Voor ons is het belangrijk dat jij je zo prettig en veilig mogelijk voelt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Wat jij zelf wilt en wat jij zelf kan, staat voorop.

 

Gratis

We weten dat vluchtelingen die in procedure zitten of uitgeprocedeerd zijn, weinig geld hebben. Daarom hoef je niets voor de zwangerschapsbegeleiding te betalen.

 

Veiligheid

Wij weten ook dat juist voor vluchtelingen veiligheid ontzettend belangrijk is. We stellen géén vragen over je achtergrond en we geven ook nooit informatie aan instanties zoals de IND of de politie.

 

Waar bevallen?

Onder bepaalde medische omstandigheden kan je in het ziekenhuis bevallen. Maar veel vrouwen in Nederland bevallen thuis. Als je een gewone gezondheid hebt is dat net zo veilig als in het ziekenhuis. Een thuisbevalling wordt begeleid door goed opgeleide verloskundigen die daar veel ervaring mee hebben. Als de verloskundige zich zorgen maakt tijdens de bevalling, kan ze je alsnog naar het ziekenhuis sturen.

Het kan zijn dat je een andere plek zoekt om te bevallen. Bijvoorbeeld als je

  • niet in het ziekenhuis wil of mag bevallen
  • niet in het AZC wilt bevallen
  • geen vaste woonplek hebt omdat je uitgeprocedeerd bent.

Neem dan contact met ons op, want er zijn mogelijkheden om een huiselijke plek met persoonlijke ondersteuning te regelen.

 

Waterbevalling

In Nederland – en over de hele wereld – doen steeds meer vrouwen hun bevalling in het water. Bevallen in bad zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent. De bevalling gaat soepeler, de weeën zijn minder pijnlijk en er is minder risico op problemen. Ook voor de baby is een geboorte in water beter.

Voor een bevalling in water heb je een speciaal bad nodig. Dit bad kan je huren of kopen. Maar voor vluchtelingen is dat meestal te duur. Bij ons kan je gratis een bevalbad lenen als je in water wilt bevallen.

 

Taal

Zwangerschapsbegeleiding en bevallingsondersteuning is mogelijk in het Nederlands, Engels en Frans, of met behulp van pictogrammen als er geen gemeenschappelijke taal is of als de moeder analfabete is.

 

Als je vragen hebt, meer wilt weten of zwangerschapsbegeleiding wilt, vul dan hieronder het formulier in. Vermeld in ieder geval een telefoonnummer zodat we je kunnen bellen. Je kan ook aan je verloskundige vragen of zij contact met ons opneemt (waterbevallingvooriedereen @ gmail.com).

 

Advertenties