En meer…

Behalve het uitlenen van een bevalbad is er via Waterbevalling voor iedereen nog wel meer mogelijk. Zo vind je op de download-pagina allerlei handige dingen om je bevalling beter mee voor te bereiden.

Zie je op tegen de bevalling of heb je veel vragen en onzekerheden? Het is ook mogelijk om (kostenloos) zwangerschapsbegeleiding te krijgen. Hieronder vind je uitleg over de cursus. Wil je meer weten of je aanmelden? Neem dan contact met ons op.

 

Mindful zwanger
Zwangerschap en bevalling: in alle rust, met al je aandacht

 

Doel en visie

Het doel van deze zwangerschapsbegeleiding is door middel van voorlichting en oefeningen een bijdrage te leveren aan een zo prettig mogelijke zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Het uitgangspunt is dat de moeder ondersteund wordt in het maken van gezonde, bewuste keuzes die aansluiten bij haar eigen fysieke en emotionele behoeften. Vertrouwen in eigen kracht staat hierbij voorop.

Onderwerpen

Theorie

 • Het verloop van de zwangerschap en de verschillende fasen van de bevalling;
 • Pijn en natuurlijke lichaamseigen pijnreductie;
 • Houdingen tijdens de ontsluitingsfase en baarhoudingen;
 • Het opstellen van een eigen geboorteplan, inclusief een kraamtijdplan.

Oefeningen

 • Verschillende ademhalings- en ontspanningstechnieken;
 • Massagetechnieken voor tijdens de zwangerschap en de bevalling.
 • Mindfulness-oefeningen ter ontwikkeling van het lichaamsbewustzijn en als stressreductor;
 • Visualisatie-oefeningen als stressreductor en om het contact tussen kind en aanstaande ouders te verdiepen;

 

Opbouw van een sessie

De sessies zijn volgens een vaste structuur opgebouwd.

 • Terugblik op de vorige sessie en op het afgelopen aandachtspunt: verdieping, vragen. De terugblik maakt ook dat de behandelde onderwerpen beter beklijven;
 • Ademhalings- of ontspanningsoefening;
 • Theorie met bijpassende oefeningen;
 • Massagetechniek;
 • Mindfulness- of visualisatie-oefening;
 • Aandachtspunt tot aan de volgende sessie. Aandachtspunten kunnen zijn: het opzoeken van aanvullende informatie, het oefenen van aangeleerde technieken.

 

Voor wie?

“Mindful zwanger” is bedoeld voor aanstaande moeders of moeders die bij een volgende zwangerschap behoefte hebben aan begeleiding. De zwangerschapsbegeleiding ook bij uitstek geschikt te maken voor jonge (tiener)moeders en vluchtelingenmoeders.

 

Met wie?

De begeleiding is gericht op aanstaande moeders met hun partner. Mocht de partner niet betrokken kunnen of willen worden, dan is de begeleiding ook prima te doen met een derde, zoals een ouder, familielid of goede vrien(in). Als dat wenselijk is kan de coach ook zelf begeleider zijn. De coach neemt dan een rol op zich vergelijkbaar aan die van een doula.

 

Door wie?

De zwangerschapsbegeleiding wordt gegeven door de coach, Dhjana Samshuijzen, 49 jaar.
“Ik ben zelf moeder van vier kinderen en oma van twee kleinkinderen. Ik heb verschillende jaren in het praktijkonderwijs gewerkt met moeilijk lerende jongeren. Vier jaar geleden begon ik met het volgen van mindfulness-trainingen, nu schrijf ik mijn eigen oefeningen en geef ik workshops. In deze zwangerschapsbegeleiding kan ik mijn eigen ervaringen combineren met mijn specifieke vaardigheden, waardoor ik niet alleen iets heb gevonden dat prima aansluit op mijn eigen visie, maar ook iets dat ik graag wil doorgeven aan andere (aanstaande) ouders.”

 

Waar, wanneer en wat?

De zwangerschapsbegeleiding kan individueel aan huis gegeven worden, maar ook in een aparte ruimte. De begeleiding bestaat uit een wekelijkse sessie van één uur, vanaf de 25e week van de zwangerschap. In week 37 t/m week 41 wordt alleen begeleiding gegeven indien dat gewenst is.
Bij de zwangerschapsbegeleiding wordt een werkboek uitgereikt.
Deelnemers hebben alleen makkelijk zittende kleding en een yogamatje nodig.

 

Mindfulness

Mindfulness vindt zijn wortels in eeuwenoude meditatietechnieken. De Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh en de Amerikaanse moleculair-bioloog Jon Kabat-Zinn hebben deze technieken verder ontwikkeld en naar het Westen gebracht. In eerste instantie werd mindfulness in de jaren 80 als stress-reductieprogramma en cognitieve therapie gebruikt, maar tegenwoordig wordt mindfulness veel breder dan alleen in de gezondheidszorg toegepast.
Mindfulness is een eenvoudige en krachtige manier om aandacht, bewustzijn en lichaamsbesef te trainen. Door simpele oefeningen worden gaanderweg grote en kleine ervaringen rijker en intensiveren zich. Mindfulness oefent een open, nieuwsgierige en milde houding. Het maakt stress en spanning niet minder; het maakt wel dat je er beter mee om kunt gaan.

Mindfulness is op geen enkele manier in strijd met verschillende levens- en geloofsovertuigingen, maar kan bij combinatie juist zorgen voor verdere verdieping hiervan.